Yellow Family | Wat kan een kindertekening je vertellen?
22174
post-template-default,single,single-post,postid-22174,single-format-standard,theme-stockholm,qode-social-login-1.0.2,qode-restaurant-1.0,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-4.6,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive
 

Wat kan een kindertekening je vertellen?

Kindertekeningen zijn vaak gezellige kraswerkjes, huiselijke taferelen met hele felle of juist donkere kleuren. Als ouder zie je misschien niet direct wat je kind heeft getekend, dat hoeft ook niet. Toch is het interessant om de kindertekening wat beter te bestuderen.

Wat kun je allemaal uit een kindertekening opmaken?

Vooral jonge kinderen kunnen hun emoties of gevoelens nog niet goed onder woorden brengen. Ze kunnen dit beter uitbeelden, door het te tekenen. Zie je bijvoorbeeld dat jouw kind veel donkere kleuren gebruikt, veel regen tekent (terwijl buiten de zon schijnt) of vaker een poppetje tekent dat zich afzondert van de rest? Dan kun je bij jezelf nagaan of je kind wel goed in zijn vel zit. Benoem wat je ziet op de tekening en ga hierover in gesprek met je kind.

 

De betekenis van kleuren

De keuze voor kleur kan veel zeggen over je kind. Soms is het natuurlijk zo dat er maar een aantal kleuren beschikbaar zijn, dan is de kleurkeuze voornamelijk praktisch. Daarnaast zijn er verschillende associaties bij kleuren. Uit onderzoeken blijkt dat onderstaande kleuren een bepaalde betekenis hebben, maar ieder kind gebruikt natuurlijk verschillende kleuren. Het gaat om veelvuldig gebruik van een bepaalde kleur. Hou hier daarom ook rekening mee als je een kindertekening analyseert.

 

Geel wijst op jaloezie of boosheid, maar ook op energie en warmte. Kinderen die veel geel gebruiken, hebben extra behoefte aan aandacht en bescherming van volwassenen. Is er bijvoorbeeld een broertje of zusje op komst en gebruikt je kind veel geel? Geef dan wat meer persoonlijke aandacht aan je kind!

Rood valt op en dat is precies wat kinderen die veel rood gebruiken willen. Dit is een natuurlijk proces bij kinderen en daarom positief. Verder staat rood voor levendigheid of enthousiasme.

Zwart kan wijzen op angst of verdriet, maar het je kind kan ook in een opstandige fase zijn (denk bijvoorbeeld aan de terrible two).

Groen staat voor een nieuw begin of voor inspiratie. Kinderen die veel groen gebruiken zijn vaak stiller en voorzichtiger.

Blauw wordt gebruikt als een kind in de fase zit van ‘impulsief gedrag’ naar ‘volgzaam gedrag’. Blauw is een neutrale kleur en wordt vaak gebruikt door kinderen die vrij bescheiden zijn.

Oranje is een lichtere vorm van rood en wordt daarom gebruikt door kinderen die wat meer verlegen zijn. Ook staat oranje voor optimisme en hoop.

 

De betekenis van de vormen

Tekent je kind vooral veel stippen, strepen en kruizen? Of tekent je kind huizen, poppetjes en de zon? Wat je kind tekent kan het volgende betekenen:

 

Stippen: kinderen die veel stippen tekenen, ontdekken hun eigen identiteit.

Kruis: een kruis staat symbool voor evenwicht en balans.

Mens (of koppoters): jonge kinderen tekenen een cirkel als hoofd en lijntjes als lijf. Kinderen worden zich bewust van hun eigen lichaam en persoonlijkheid.

Huis: het huis staat symbool voor het gezin. Een huis waar rook uit de schoorsteen komt staat voor warmte en gezelligheid.

Ladder of traliewerk: je kind wordt zich bewust van zijn ik-persoon en de omgeving. Dit kan gevoelens van angst met zich meebrengen.

Zon: je kind ontdekt de buitenwereld.

Regenboog: een regenboog staat voor verandering. Een regenboog boven een poppetje of een huis staat voor bescherming.

Boom: de boom staat voor de levensloop of groei van een kind. Tekent je kind halverwege de stam een tak of bobbel? Dan kan dit te maken hebben met een ingrijpende gebeurtenis in zijn leven.

 

No Comments

Post a Comment

WhatsApp chat