Yellow Family | Van basisschool naar brugklas: 5 tips voor kinderen
22304
post-template-default,single,single-post,postid-22304,single-format-standard,theme-stockholm,qode-social-login-1.0.2,qode-restaurant-1.0,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-4.6,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive
 

Van basisschool naar brugklas: 5 tips voor kinderen

De Hema wemelt er weer van: kersverse bruggers aan het shoppen voor agenda’s, pennen en schriften. De kinderen zijn enthousiast, maar toch met een enigszins bezorgde blik. Welk kaftpapier is cool? En moet ik een groot of klein schrift voor wiskunde? 

 

Natuurlijk zijn de schoolspullen niet de enige bron van stress. De overgang van basisschool naar brugklas brengt veel spanning met zich mee. Het krijgen van een schooladvies, het kiezen van een juiste school (het liefste eentje waar de beste vriend/vriendin ook naartoe gaat), het ontmoeten van nieuwe leraren en leerlingen. En dan hebben we het nog niet eens over het verschillende ritme, veranderend rooster, huiswerk, nieuwe vakken, noem maar op. 

 

Als je het zo bekijkt, dan vind ik het knap dat de kinderen in de Hema er nog zo rustig bij lopen. Om de overgang van de veilige basisschool naar die spannende brugklas zo soepel mogelijk te maken, kun je je kind een handje helpen door hem of haar onderstaande tips te geven: 

 

 

  • Zorg voor een opgeruimd bureau.

Een opgeruimd bureau is het halve werk! Zorg ervoor dat je al je benodigdheden in de buurt hebt. Een pennenbakje met type-ex, gum, pennen en potloden, organizers voor mappen, papier en schriften, een kastje voor je schoolboeken, et cetera. Laat het huiswerk maar komen! 

 

  • Zorg voor een goede, overzichtelijke agenda. 

Wil jij het liefste de meest mooie of coole agenda? Meestal staat deze vol met plaatjes en teksten. Natuurlijk heel leuk en interessant, maar ook erg afleidend. De beste agenda voor jou heeft genoeg ruimte en leidt je niet af van je planning. Met al dat huiswerk en toetsen die je te wachten staat, is een goede planning een echte must (zie de volgende tip). 

 

  • Maak een planning

Hoe maak je een goede planning? Begin met het opschrijven van al je toetsen en huiswerk. Zorg ervoor dat je minimaal twee weken van tevoren al je toetsen hebt opgeschreven en een week van tevoren al je huiswerk. Plan vervolgens van achter naar voren (je begint dus bij de laatste dag voor je toets). Vervolgens bepaal je per toets hoeveel dagen je ervoor nodig hebt om te leren. Voor een proefwerk heb je meer dagen nodig dan voor een SO. Schrijf ook op hoe je de toets gaat leren (ga je een mindmap maken, een samenvatting, of maak je een woordenlijst?). Heb je vijf dagen nodig voor een geschiedenis proefwerk? Prik dan vijf momenten in de tijd van de toets tot nu en schrijf op welke paragraaf je gaat leren en hoe je dat gaat doen. 

 

  • Praat met een ervaringsdeskundige

Ken je iemand die al op de middelbare school zit? Vraag eens aan hem of haar hoe het was om van de basisschool naar de brugklas te gaan. Schrijf van te voren vragen op, als een soort interview. Misschien krijg je nog verrassende tips! 

 

  • Geniet! 

De middelbare school is super cool! Ja, je krijgt huiswerk en toetsen, maar je krijgt er ook veel voor terug. En dan heb ik het niet alleen over alle kennis ;-), maar je gaat nieuwe vrienden maken, op bijzondere reisjes en je ontdekt wat je later zou willen worden (als je dat niet al weet). 

No Comments

Post a Comment

WhatsApp chat