Yellow Family | Het Zweedse geheim voor een gelukkig leven
22167
post-template-default,single,single-post,postid-22167,single-format-standard,theme-stockholm,qode-social-login-1.0.2,qode-restaurant-1.0,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-4.6,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive
 

Het Zweedse geheim voor een gelukkig leven

Onze Zweedse woordenschat is niet breed, maar er zijn een aantal woorden die je nooit meer vergeet. Lagom is hier eentje van. Ken jij dit woord al?

 

Lagom is Zweeds voor ‘voldoende’, of ‘precies genoeg’. Eigenlijk gaat het om de perfecte balans. Lagom is ook wel het Zweedse geheim voor een gelukkig en evenwichtig leven.

 

In Nederland krijgen we het gevoel dat we altijd meer moeten doen, beter moeten presteren en boven iedereen moeten uitstijgen. Dat kan soms behoorlijk vermoeiend zijn. Kinderen krijgen dit al vroeg mee. Het is niet meer ‘goed genoeg’ om gewoon jezelf te zijn, het kan namelijk altijd beter. We vergelijken onszelf continu met onze medemensen.

 

Neem eens pauze en luister naar je lichaam

 

Waarom doen we dit eigenlijk? Zou het niet heerlijk zijn om genoegen te nemen met minder, af en toe een break te nemen en te luisteren naar je hart en lichaam? Dit zou veel stress en onzekerheid schelen. Leer je kinderen om te leven volgens de Lagom leefstijl door zelf het goede voorbeeld te geven met onderstaande tips:

 

  1. Ga naar buiten!

Nederlandse kinderen zitten, in vergelijking met Zweedse kinderen, erg veel binnen. In Zweden hebben kinderen langer en meer pauzes op school. Aan het schoolsysteem kunnen we nu niet zoveel veranderen, neem je kind daarom buiten schooltijd zoveel mogelijk mee naar buiten. Ook als het regent! Buitenlucht vermindert spanningen zoals stress en je krijgt meer energie.

 

Breng deze tip in de praktijk met een gratis proefles voor Yellow Family bootcamp!

 

  1. Ruim op!

Hiermee bedoelen we zowel je leefomgeving, als je hoofd. Van negatieve gedachten word je moe, van positieve gedachten krijg je energie. Zo simpel is het. Welke gedachten zitten jou in de weg? Bekijk deze eens kritisch, wat is nou echt waar? Door welke positieve gedachten kun je deze negatieve gedachten vervangen? Eventueel kan je dit visueel maken, door bijvoorbeeld een collage of een moodboard. Waar krijg jij energie van?

 

Waar krijg jij energie van? 

 

  1. Goed is genoeg

Niet alles hoeft perfect te zijn. Cijfer jij jezelf vaak weg, omdat je iets niet ‘perfect’ hebt gedaan? Is dat ene recept niet gelukt zoals je had gehoopt? Ben je niet tevreden over dat verslag voor je werk? De Zweden zouden zeggen: laat het los. Meer dan je best kun je niet doen. De neiging om perfect te zijn, zit hem in hele kleine dingen. Laat jouw kind bijvoorbeeld een tekening zien en probeer jij te raden wat het is? ‘Oh het is een olifant! Oh nee, toch een auto!’ Je kind leert dat zijn tekening niet ‘goed genoeg’ is. Zeg in plaats daarvan dat hij mooie kleuren heeft gebruikt. Wat er uiteindelijk op papier staat, mag je kind zelf bepalen.

No Comments

Post a Comment

WhatsApp chat