Yellow Family | Het goede voorbeeld geven
22209
post-template-default,single,single-post,postid-22209,single-format-standard,theme-stockholm,qode-social-login-1.0.2,qode-restaurant-1.0,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-4.6,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive
 

Het goede voorbeeld geven

Kinderen leren door af te kijken

Vloeken, een leugentje om bestwil, een pak koekjes leeg eten, door rood rijden… Ieder mens maakt zich wel eens schuldig aan het overschrijden van zijn eigen normen en waarden. Soms ook in het bijzijn van je kinderen. Hoe erg is het dat je niet altijd het goede voorbeeld geeft?

 

Kinderen moeten alles nog leren, van activiteiten tot emoties. Hoe leren zij dit? Door af te kijken! Ze kijken naar iedereen in hun omgeving, maar de ouders zijn vaak het eerste rolmodel. Kinderen brengen de meeste tijd namelijk door met hun ouders.

 

“Ouders zijn het eerste rolmodel”

 

Wat zijn de normen en waarden die je wilt meegeven?

Eet jij altijd snel je eten op? Ruim jij je bureau niet of nauwelijks op, of doe je dat heel vluchtig? Ben je ongeduldig als je op de trein moet wachten?

 

Kinderen pikken alles op wat jij doet en zegt. De normen en waarden die jij je kind wil meegeven, breng je over via jouw gedrag.

Het is daarom enorm belangrijk dat je je bewust bent van je gedrag!

 

Denk om je geloofwaardigheid

Het belangrijkste is, dat wat je zegt en doet overeenkomen. Zeg jij bijvoorbeeld dat roken ongezond is, maar steek je zelf af en toe een sigaretje op? Vind je het niet goed als je kind liegt, maar ben jij zelf wel eens schuldig aan een leugentje om bestwil? Je kind maakt hieruit op dat je het toch niet zo belangrijk vindt als je zegt. Het tast daarbij je geloofwaardigheid aan. Verwacht niet dat je kind luistert, als je zelf iets anders doet dan wat je je kind vertelt.

 

Nogmaals, wees je bewust van je gedrag. Vind jij het belangrijk dat je kind leert omgaan met geld? Ga dan eens samen boodschappen doen en laat zien hoe jij bewuste keuzes maakt. Vind jij het belangrijk dat je kind klaarstaat voor anderen? Help dan zelf ook mensen die het moeilijk hebben, door bijvoorbeeld eten te brengen bij je zieke buurman.

 

“Wees je bewust van je eigen gedrag”

 

Wees je bewust van je fouten

Niemand is perfect, iedereen maakt wel eens een fout of een blunder. Gebeurt dit in bijzijn van je kind? Dan is er geen man overboord. Leg je kind uit waarom je hebt gehandeld zoals je deed en vertel hoe je een vergelijkbare situatie volgende keer wilt aanpakken. Sta eens stil bij je gewoontes. Wat wil je dat je kind overneemt en wat niet? Maak bewuste keuzes en betrek je kind in je handelen. Opvoeden begint bij jezelf, opvoeden is voorleven.

 

Je kunt pas goed voor je kinderen zorgen, als je goed voor jezelf zorgt 

Zit je zelf vaak niet lekker in je vel? Ben je vaak moe, chagrijnig of ongeduldig? Wij helpen jou als ouder graag verder. Lammie staat voor ouders met opvoedvragen klaar, Marijn helpt ouders door middel van training en leefstijl weer de beste versie van zichzelf te worden. Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan contact op voor een vrijblijvend en gratis adviesgesprek.

No Comments

Post a Comment

WhatsApp chat