Yellow Family | Gezonde recepten voor drukke gezinnen
22313
post-template-default,single,single-post,postid-22313,single-format-standard,qode-social-login-1.0.2,qode-restaurant-1.0,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-4.6,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.3,vc_responsive
 

Gezonde recepten voor drukke gezinnen

Wat gaan jullie eten vanavond? Wordt het een pasta met een groentesaus, of misschien nasi, of groenten met een stukje vlees of vis uit de oven? 

 

Of schuiven jullie toch die pizza in de oven? Wel zo makkelijk….

 

Met onderstaande recepten hoef je zo niet meer te denken! De gerechten onderaan deze blog staan in een handomdraai op tafel, al helemaal als je ze van tevoren voorbereid. 

 

Hoe zorg je er nou voor dat je gezonde keuzes maakt voor je gezin? Het komt natuurlijk wel eens voor dat je heen en weer vliegt van werk, naar de sportclub, om vervolgens je kind op te halen bij een vriendje of vriendinnetje. Helaas zijn er in de tussentijd geen elfjes langs geweest om jullie maaltijd voor die avond te bereiden. Met onderstaande tips maak je het als ouder gemakkelijk voor jezelf, om je gezin toch iedere avond te voorzien van de nodige vitamientjes:

 

  1. Maak een weekplanning. Wat gaan jullie de hele week eten? Houd hierbij rekening met drukke dagen. Ga een keer per week naar de supermarkt om alle boodschappen te doen. Dit scheelt doordeweeks tijd en geld! 
  2. Heb je doordeweeks (of in het weekend) een dagje vrij? Of zijn er rustigere dagen ten opzichte van andere dagen? Benut deze dagen om alvast wat voorwerk te doen. Snij bijvoorbeeld vast de groenten en bewaar deze in bakjes in de koelkast. 
  3. Laat het hele gezin meehelpen! Vragen jouw kinderen om je aandacht terwijl je in de keuken staat? Laat ze meehelpen met koken, in plaats van de tv aan te zetten. Al vanaf jonge leeftijd kunnen kinderen helpen in de keuken, door groenten te wassen, snijden, pureren, et cetera. Een belangrijk bijkomend voordeel: kinderen komen al vroeg in aanraking met eten en koken, waardoor ze een gezonde basis leggen voor later. 

 

En dan nu de recepten!

 

Ontbijt

Een topper voor het hele gezin is overnight oats. Maak de avond van tevoren meerdere porties, zodat ieder gezinslid de volgende ochtend kan genieten van een heerlijk en voedzaam ontbijtje. 

 

Ingrediënten voor 4 personen:

200 gram havermout

600 ml (plantaardige melk)

2 eetlepels vloeibare honing

1 theelepel kaneel 

 

Bereiding: 

Verdeel de ingrediënten de avond van tevoren over vier (afsluitbare) bakjes en zet de bakjes vervolgens in de koelkast. 

De volgende ochtend kun je de volgende toppings aan je bakje havermout toevoegen: 

 

Optionele toppings:

  1. Bosbessen en amandelen (in stukjes)
  2. Kleine blokjes appel en rozijntjes
  3. Plakjes banaan en cashewnoten (in stukjes)

 

Lunch

Liever een broodje of een salade? Allebei gezond, allebei makkelijk. 

 

Beleg je broodje met gezonde vetten, eiwitten en groenten voor een langer verzadigd gevoel:

 

Ingrediënten voor 4 personen:

4 speltbolletjes of 8 sneetjes volkorenbrood

200 gram naturel hummus

40 gram alfalfa

½ komkommer

8 snoeptomaatjes

Optioneel: plakje kipfilet, stukjes geitenkaas, plakje gerookte zalm

 

Bereiding:

Verdeel de hummus over de boterhammen of bolletjes. Snij de snoeptomaatjes en komkommer in plakjes en leg op de hummus. Maak af met de alfalfa en eventueel met een plakje kipfilet, stukjes geitenkaas of met een plakje gerookte zalm. 

 

Toch meer zin in een salade? Maak dan deze eiwitrijke maaltijdsalade met linzen en tonijn:

 

Ingrediënten voor 4 personen:

Blik linzen

2 bosuitjes

Blikje tonijn in water

Snoeptomaatjes

600 gram sperziebonen of haricots verts 

Sla naar keuze (veldsla, spinazie, rucola, etc)

8 grote olijven 

Olijfolie, peper en zout

 

Bereiding:

Kook de sperziebonen of haricots verts beetgaar en snij in kleinere stukjes. Spoel vervolgens af met koud water. 

Verdeel de sla en bonen over vier borden of bakjes. Spoel de linzen goed af in een vergiet en verdeel deze ook over de borden. Snij de bosuitjes en snoeptomaatjes in stukjes en verdeel over de borden. Verdeel ook de olijven en het blikje tonijn over de borden. Voeg naar smaak olijfolie (maximaal klein scheutje per bord), peper en zout toe. 

 

Diner

Een makkelijk recept voor een druk gezin is groenten uit de oven. Vul een ovenschaal met kleurrijke groenten en laat de oven het werk doen. 

 

Ingrediënten voor 4 personen:

2 paprika’s

3 zoete aardappels

1 pastinaak

1 winterwortel

1 broccoli 

Stukje vlees, vis, vegetarische optie naar keuze. 

 

Bereiding:

Snij alle groenten in stukjes en vul een ovenschaal met de groenten. Giet er een scheut olijfolie overheen en verschillende kruiden (peper, zout, paprikapoeder, Italiaanse kruiden, etc) en meng de groenten door elkaar. Schuif in de oven op 200 graden (gemiddeld 45 minuten). Prik zo nu en dan in de groenten om te checken of het klaar is, de duur hangt van je oven af. 

 

Kies je voor een stukje zalm bij je groenten? Dan kun je deze verpakken in een stukje aluminiumfolie, met wat tijm en schijfjes citroen. Schuif de zalm bij de groenten in de oven (ongeveer 15 a 20 min) en je hebt een heerlijke maaltijd. 

 

No Comments

Post a Comment

WhatsApp chat